Galata'da İsyan Vakti

Kaynak: HaberTütk 19.08.2011

BUGÜNKÜ köşemi gündemin en can alıcı konusu Kürt sorununa ayıracaktım. Ancak Ayşe Arman'ın dünkü köşesini okuyunca bir anda vazgeçtim. Çünkü artık cehennemi andıran eski mahallem Galata şiddete gebe. Arman, bu konuyu mükemmel özetleyen bir mektup yayınladı. Mektubun sahibi sevgili komşum ve NTV yayınlarının başındaki isim Neyyire Özkan. Neyyire'den izin alıp mektubu aynen yayınlıyorum.
"Akşam saatleri. Hava yeni yeni kararıyor. Şehrin eski, küçük meydanında büyük bir cangıl. Yerlerde irili ufaklı halka halka oturmuş, uzanmış, yayılmış, gençler. Kızlı, erkekli. Dünyanın farklı ülkelerinden... Türkiye' nin farklı şehirlerinden. Müzik yapıyor, lobut atıyor, sohbet ediyorlar. Bir iki mırıltı...
Ellerinde biraları, şişe şarapları... Özgürler! Medeniler! Ne güzel manzara değil mi? Herhangi bir akşam saatinde yolunuz o 600 yıllık meydandan geçse bu sahneye tebessümle bakıp, 'Ah gençlik diye iç geçirirsiniz, bu kesin.
Gerçekten güzel... Ama sakın kanmayın. Çünkü bu tatlı, genç kalabalık saatler ilerledikçe canavarlaşacak. Santimetrekaresine kadar doldurdukları o meydanda, 'masum gençler buluşması'ndan çıkıp, bir "toplu taciz" ayinine başlayacaklar. Buranın bir mahalle olduğunu unutarak.
Gece ilerledikçe, saatler gece yarısını çoktan geçip sabaha doğru ilerledikçe toplu şarkılara kavga, gürültü, küfür karışacak. Gece ilerledikçe atılan, fırlatılan şişelerin haddi hesabı olmayacak. Son sesleriyle haykırıp, darbukalara son güçleriyle vuracak, nefesli çalgılarını gırtlaklarını yırtana kadar üfleyecekler....
Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte ise arkalarında kesif çiş kokuları, her yere savrulmuş kırılmış içki şişleri, yüzlerce teneke kutu, yediklerinin artıkları, meydanı kaplamış sigara izmaritleri... Dökülen saçılandan yapış yapış olmuş bir meydan. Bütün bunlar İstanbul'un tam ortasında, İstanbul'un gözbebeği yerlerinden birinde, tarihi ve turistik Galata da, her gece ama her gece oluyor.
Sanki burası şehrin kilometrelerce dışında bir kamp alanı, bir festival yeriymişçesine. Sanki bu küçük meydan sabahçı açık hava meyhanesiymiş gibi... Akıl alır gibi değil. Burası bir semt, evlerin, esnafın olduğu bir mahalle. Her yaştan mahalleli -ki çocuklar, bebekler dahil- uyku uyuyamıyoruz.
Meydandaki otel, müşterilerine 'kulak tıkacı dağıtıyor. Bina kapı önlerimiz, duvar diplerimiz açık tuvalet halinde. Gece evimize dönerken yürüyerek meydanı geçmek imkânsız halde. Bu kalabalığın içine karışan iğrençlikler ayrı konu. Dolu dolu olay yaşanıyor.
Mesela, cam kırıklarının bacağını kestiği bir turist kızın üzerine 'yardım' amaçlı üç beş herif çullanıyor. Elleri bedeninin her yerinde! Hap satan, tiner çeken burada. Bin türlü rivayet dolaşıyor: Meydanın yan duvarından düşüp ölen biri, kapısı açık apartman girişlerini yatak odası sananlar...
Gece ilerledikçe, iş çığırından çıkıyor, şuursuz kalabalığın mahalleliye yaptığı taciz devasa boyutlara geliyor. Mahallelinin eli armut toplamıyor tabii. Aylardır her türlü yasal yoldan şikâyetini yaptı. Valilik, Emniyet, Belediye... Dilekçeler, imzalar. Toplantılar... Yetkili, etkilililer geldi, gördü, yerinde tespit etti.
Sonuç: Koca bir hiç? Mahalleli gerilmiş bir yay... Gece tepesi atıp meydana ineni, diğer üç beş mahalleli sakinleştirmeye çalışıyor. Sinirler laçka, gerilim had safhada... Kötü şeyler olmadan, bu sorun çözülmeli.
Çabuk, hemen... Ve meslektaşlarıma, gazetecilere, televizyonculara sesleniyorum. Haber yapmak istiyor musunuz, gelin Galata ya. Çok yönlü, çok argümanlı, dokümanlı, tartışmalı, röportajlı ve de fotoğraflı bir şehir hikâyesi sizi bekliyor. Yabana atacağınız cinsten değil...
Hangi ucundan sökerseniz, oradan tutar götürürsünüz... Gelin, görün, çekin. Özellikle gece yarısı... "
Neyyire' nin tarif ettiği tablodan ben de nasibimi aldım. Özenle restore ettiğim 1891 yapımı Kule Meydanı'ndaki güzelim evimden kaçıp başka bir semte yerleşmek zorunda kaldım. Kaçan kaçana. Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, mahalle sakinlerinin dertlerini sabırla dinledi. Ama müdahale etmekte zorlanıyor. Durum bir yandan yetkilerini aşıyor, diğer yandan ise "İslamcılar, laiklere yine müdahale etti" tarzında eleştirilerden çekiniyor.
Ne var ki yazımın başında belirttiğim gibi Galata Meydanı şiddete gebe. Yaygın söylentilere göre Tophane den bir grup sopalarını hazırlamış her an kalabalığa dalmak için sabırsızlanıyor. Buna karşın meydanda toplanan tipler Facebook'ta "Galata'da İsyan Vakti" adında bir sayfa açmış, yarın akşam düzenleyecekleri eyleme binlerce yandaş toplamaya hazırlanıyorlar. Umarım yanılıyorumdur ama kötü şeyler olacak gibi..



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder